Eda Kivanc
4 min readNov 2, 2021

EĞITIM

Arbitraj Işlemi Nedir?

Eda Kivanc2021–08–020 Comment41.5k

Arbitraj işlemi, borsada yaşanan fiyat dalgalanmalarından kâr sağlayabilen bir ticaret stratejisidir. Bu strateji ile çeşitli işlemlerde hisse senedi veya dijital para alıp satmayı öğrenebilir ve daha fazla kâr elde edebilirsiniz. Bir coin’i daha düşük bir fiyata satın alıp daha yüksek bir fiyata satabiliyorsanız, arbitraj işlemini kullanmış olursunuz.

Kripto para endüstrisinin ortaya çıkmasından önce, borsada yaşanan hisse senedi fiyat değişiklikleri sermaye artırmanın en yaygın yöntemlerinden biriydi. Tabii ki bu yöntem çok riskli olabilir, ancak arbitraj stratejisi kârınızı artırmanıza yardımcı olabilir. Peki bu strateji dijital para birimleri için de geçerli mi?

Giriş

Borsa ve sermaye piyasalarında yatırım yapmanın ve çalışmanın en iyi yollarından biri kâr etmektir. Bu yüzden piyasaya girmek için bunun en önemli sebep olduğunu bilmeniz ve kârınızı mümkün olan en büyük dereceye yükseltmeniz gerekir.

Tabii ki, şu anda %100 kâr elde etmenin bir yolu yoktur. Fakat arbitraj işlemi stratejileri bunu bir ölçüde gerçekleştirebilir. Birçok tüccar bu tür fırsatları bulmaya ve onlardan büyük kârlar elde etmeye çalışır. Her işlemde elde edilen kâr tutarı, işlemin hızından ve hacminden etkilenir. Dolayısıyla, çoğu arbitraj işlemi kuralı HFT algoritmalarına dayanmaktadır.

Arbitraj Işlemi

Arbitraj işlemi stratejisi, hisse senetlerini veya para birimlerini alıp hemen satmaya dayalı bir işlem türüdür. Bu tür işlemler, kârlılığı artırmak için birden fazla farklı kanaldan gerçekleştirilir. Bu stratejinin amacı, satın alınan hisse senedinin veya para biriminin belirli bir zamanda daha yüksek bir fiyata satılmasıdır.

Arbitraj işlemi stratejisindeki temel zorluk, kârı en yüksek seviyeye çıkarmanın en hızlı ve en iyi yolunu bulmaktır. İşlem için alınan kararların hızı nedeniyle kârlar da büyük ölçüde dalgalanabilir. Ayrıca, Arbitraj işlemi yapan kişiler daha az riskle işlemleri yaptıkları için kârları ve yatırım getirileri daha düşüktür. Dolayısıyla bu işlemin kârını en yüksek seviyeye çıkarmak için işlem hızını ve sayısını artırmak önemlidir.

Arbitraj işleminin kripto para piyasasında nasıl yapıldığını merak ediyorsunuzdur. Aşağıda arbitraj işleminin yöntemlerini ele alacağız.

Arbitraj Işleminin Türleri

Arbitraj stratejisi, kripto para piyasasında sermaye artırmak için birçok yol sunar, fakat bu piyasada ilk olarak bilmeniz gereken birkaç husus vardır.

Borsa Arbitrajı

Arbitraj işleminin en popüler yöntemi, borsa arbitrajıdır. Bu yöntemde alıcı, kripto varlığı bir borsada satın alır ve diğerinde satar.

Dijital para birimlerinin değeri büyük ölçüde dalgalanıyor. Dolayısıyla beklendiği gibi, arbitrajörler bu piyasada daha başarılı olur. Kripto para birimlerinin değeri saniyede yükselir ve düşer ve tüccarlar kâr etmek için fırsatları yakalamaya çalışır. Yüksek dalgalanma olumsuz olsa da dijital para piyasası aracı yatırımcılar için iyi bir fırsattır.

Bitcoin fiyatının Nominex borsasında ve diğer bir borsada biraz farklı olduğunu varsayalım. Bir arbitrajör bunu görürse, önce düşük fiyatlı Bitcoin bulup satın alacak, ardından başka bir borsaya girip daha yüksek bir fiyata satacak. Bu durumda alım satım yaparken hızlı ve doğru bir şekilde hareket etmek çok önemlidir. Bir borsada Bitcoin satın aldığınızda, Bitcoin fiyatının satış zamanına kadar kârın iki katından fazla olacağını düşünün. Dolayısıyla, bu stratejide hızlı davranmak çok önemlidir.

Fonlama Oranı Arbitrajı

Arbitraj stratejisinin bir örneği olan aşağıdaki yöntem, vadeli işlem sözleşmesi ve tüccarın mevcut dijital varlığının fiyatını kilitlemesinden ibarettir. Diyelim ki kripto paranızın fiyatı sürekli yükseliyor ve düşüyor. Örneğin, bir vadeli işlem sözleşmesi satarak ve para biriminin maliyetini kilitleyerek o sözleşmenin Fonlama oranının %2’sini elde edeceksiniz. Başka bir deyişle, bu durumda elinizdeki para birimini alıp satarak kâr edebilirsiniz.

Üçgen Arbitraj

Uygun arbitraj türlerinden biri de üçgen arbitrajdır. Üçgen arbitraj, tüccarların ilk olarak üç dijital para biriminin fiyatını değerlendirdiği ve bunları kârlılık döngüsünde çevirdiği bir stratejidir.

Üçgen arbitraj, dijital para birimlerini birbirine çevirirken değişiklikleri kullanmanıza olanak tanır. Bu durumda, diyelim ki her çevirme işlemi sırasında %1 gelir kazanırsınız. Diğer bir deyişle, toplam 3 çevirme işlemi yaparak %3 gibi büyük bir kâr elde edeceksiniz. Tabii ki bu yöntemi kullanmak için, döviz kurunu (örneğin, Binance Coin’den Bitcoin ‘e veya Bitcoin’den Ethereum’a) bilmeniz ve sonra üçgen arbitraj işlemine geçmeniz gerekir.

Arbitraj Işleminin Riskleri

Arbitraj işleminin riski düşük olmasına rağmen, aynı zamanda zararlı da olabilir. Tabii ki bu arada yazılmamış kurallar da var: Risk yoksa, kâr veya zarar da yoktur.

Arbitraj işlemindeki en büyük risklerden biri, uygulama riskidir. Bu durumda, para birimlerini satın aldığınız zaman işlemi kapatmak istediğinizde, hızınız düşük ve elde ettiğiniz kâr sıfır veya negatif olacak. Bu durum, düşük hız, düşük uygulama hızı, yüksek işlem maliyeti ve para birimi fiyatlarındaki ani dalgalanmalar gibi birçok sebepten kaynaklanır.

Arbitraj işleminin bir başka riski de likiditedir. Bir arbitraj işlemine girmek ve çıkmak için çok az likiditeniz olması halinde, likidite riski ile karşılaşırsınız.

Sonuç

Arbitraj işleminin avantajlarından yararlanmak, kripto para tüccarları için harika bir fırsattır. Doğru hız ve sermaye ile böyle stratejilere katılarak kısa sürede kârlı ve daha az riskli işlemler yapabilirsiniz.

Arbitraj işlemi ile ilgili riskler unutulmamalıdır. Arbitraj işlemi “risksiz kâr” veya “garantili kâr” anlamına gelmesine rağmen, tüccarların her zaman risklere karşı tedbirli davranması gerekir.